Savjeti za sretan put

Planirate putovanje na dulju relaciju svojim automobilom? Evo nekoliko podsjetnika i savjeta kako bi vaš put prošao sretno i ugodno:

  • provjerite stanje najvažnijih dijelova automobila jer on mora biti ispravan kako bi vam garantirao sigurnost. A najsigurniji ćete biti ukoliko pravovremeno obavite preventivni pregled kod automehaničara ili vašeg servisera. Provjerite i stanje guma i njihov tlak.
  • netom prije puta provjerite sve bitne tekućine u automobilu. To se odnosi na gorivo, ulje, vodu u rashladnom uređaju i tekućinu za stakla koja osigurava dobru vidljivost. Za svaki slučaj imajte i rezervnu bocu destilirane vode.
  • vodite račune o sebi samima i svojim suputnicima. To znači imajte pored sebe osobito dovoljno tekućine, ali i hrane koja nije osjetljiva na stajanje van hladnjaka, putujte odmorni, ponesite sa sobom sve lijekove ukoliko ih koristite i poduzmite mjere predostrožnosti ukoliko netko pati od bolesti vožnje. Radite pauze tijekom vožnje, protegnite noge, malo se odmorite.
  • dobro smjestite prtljagu i ne pretjerujte s njom jer opterećenje povećava potrošnju goriva. Ukoliko imate i krovni prtljažnik, provjerite je li dobro učvršćen.
  • nemojte zaboraviti na dokumente, prvenstveno osobnu iskaznicu, vozačku dozvolu, papire od automobila, te kartice i dovoljno gotovine za slučaj da se nađete na mjestu bez bankomata i funkcionalnog POS aparata.
  • olakšajte si putovanje već spomenutom hranom i pićem, zatim prekrivačima, vlažnim maramicama, vrećicama za odlaganje smeća, rezervnom baterijom za mobitel, pa i dobrom glazbenom kompilacijom. U slučaju vrućina posegnite za klimatizacijom automobila, ali vodite računa da razlika u temperaturi ne smije biti veća od pet stupnjeva. Povremeno provjetravajte vozilo.
  • prometnu gužvu može se izbjeći kretanjem na put rano ujutro ili noću, ali noć je i opasna jer tijelo teži odmoru. Ukoliko vam se ipak dogodi da “zaglavite” u koloni, nastojte ostati staloženi. U slučaju da zalutate, imajte kod sebe autokartu, ali i punu bateriju i dovoljno podatkovnog prometa na pametnom telefonu.