Razbijanje mita o lošim vozačicama

Žene za volanom – česta fraza koja se u razgovoru između predstavnika snažnijeg spola o vozačkim sposobnostima koristi s podsmjehom. Na vozačice i vlasnice automobila gleda se u prosjeku s visoka, to je činjenica.

Ankete brojnih automobilističkih časopisa i osiguravajućih društava, ipak, sve imaju zajedničke pokazatelje. Samo trećina žena vjeruje da bolje voze od muškaraca, a to isto vjeruje manje od dvadeset posto muškaraca. Četvrtina žena doživljava neravnopravan tretman u servisima i automehaničarskim radionicama, i doživi podcjenjivanje njihovog znanja o automobilima. A opet, statistika pokazuje rezultate koji da su gotovo i nevezani uz spol – manjku koncentracije na vožnju skloniji su općenito neurotični ljudi oba spola, kao i oni jako ekstrovertirani, a u ovu skupinu spadaju i mladi muškarci.

Iznesimo činjenice koje razbijaju mit o lošim vozačicama:

  • žene pokazuju bolje rezultate u testovima autoškola
  • žene voze sigurnije nego muškarci – u postotcima je puno manji broj žena koje prekoračuju brzinu, prolaze kroz žuto svjetlo, presjecaju cestu, oduzimaju prednost drugim vozilima. Češće drže propisano odstojanje u koloni, manje telefoniraju i manje ometaju druge sudionike prometa. Dok vozačice ne ometaju u velikoj mjeri privlačni prolaznici, preko polovice muškaraca priznaje da će se za vrijeme vožnje okrenuti za atraktivnom djevojkom ili ženom na ulici.
  • prilikom kupnje automobila žene su logičnije od muškaraca, jer one takvoj kupnji pristupaju racionalno, a muškarci emocijama.
  • vozačice ne riskiraju koliko vozači. Muškarci su u prosjeku agresivniji i pretjerano samopouzdani, što ih dovodi do ponašanja u kojem ugrožavaju svoju i tuđu sigurnost. Ovo se odnosi poglavito na vezanje pojasa, vožnju u alkoholiziranom stanju i prekoračenje brzine.
  • još jedna ružna statistika: muškarci pogibaju u prometnim nesrećama dvostruko češće od žena.

Ovo su samo statistički pokazatelji. Svaka je osoba individualna. Društvena predrasuda o ženskoj lošoj vožnji vjerojatno je samo zabuna s povećanim interesom muškaraca za automobile, mehaniku i motosportove. Tko je bolji od koga je sasvim druga priča i stvar je osobnoga mišljenja, a ne sposobnosti upravljanja vozilom.