Rad Hrvatskog autokluba

Hrvatski autoklub ili skraćeno HAK udruženje je 69 hrvatskih autoklubova i preko 200 tisuća građana vozača i vlasnika motornih vozila, te približno 250 djelatnika koje je član internacionalnog automobilističkog udruženja FIA. Prošao je dug put od svojih povoja kada je 1906. pokrenut Prvi hrvatski automobilni klub.

Zakon o Hrvatskom autoklubu temeljni je pravni akt koji uz ostale srodne zakone i pravilnike regulira njegov rad. Od HAK-ovih djelatnosti posebno su istaknute sigurnost prometa, pomoć na cesti, pružanje ažuriranih informacija o stanju na cestama u državi, organiziranje vozačkih ispita, homologacije (utvrđivanja sukladnosti standardima) vozila, izdavanje međunarodnih dozvola za vožnju, nadziranje stanica za tehnički pregled, a tu su još i izdavaštvo i očuvanje okoliša. Osim djelatnosti na prevenciji, HAK svakim novim početkom školske godine organizira akcije sigurnosti djece u prometu, te sudjeluje na desetak međunarodnih projekata iz područja cestovne sigurnosti i ekologije.

HAK ima svoj informativni centar s neprestanim dežurstvom tijekom cijele godine. Pozivom na njihov telefonski broj mogu se dobiti relevantne putne informacije poput situacije na hrvatskim cestama i trajektima koje se neprestano tijekom dana ažuriraju (čak i tristo puta dnevno), red plovidbe trajekata, iznosa cestarina i goriva, optimalnog putnog pravca, kalendara očekivanih prometnih gužvi itd. Osim toga, putem medija HAK tri puta dnevno pruža informacije o prometnoj situaciji. To se izvješće tijekom ljetne sezone na radiju čita i na jezicima s govornog područja iz kojeg dolazi najveći broj inozemnih posjetitelja, a to su engleski, njemački i talijanski jezik.

Članstvo u HAK-u uplatom godišnje premije mogu ostvariti fizičke i pravne osobe, kao i autoklubovi, a na raspolaganju imaju niz članskih modela. Dva glavna su osnovni i obiteljski, a oni se potom dijele na nekoliko kategorija, koje podrazumijevaju od minimalnih do maksimalnih članskih pogodnosti. One koje sve kategorije ostvaruju su pravno savjetovanje, pomoć i prijevoz vozila u slučaju prometne nezgode, čuvanje vozila koje nije u voznom stanju, zamjena guma, kontrole i novčana pomoć u slučaju stradavanja.