Statistika prodaje automobila u prošloj godini djeluje obećavajuće i pokazuje povećanje od 15% u odnosu na godinu koja joj je prethodila. Prodano je više od pedeset tisuća novih automobila, većinom dizelskih. No kupci su većinom poduzetnici, a na fizičke osobe opada samo četvrtina prodanih novih vozila. Razlog je zasigurno slaba kupovna moć stanovnika RH kao posljedica gospodarske krize.

Proizvođači koji prednjače su Volkswagen, zatim Škoda, pa Opel, Renault i Ford. Od modela su najprodavaniji Škoda Octavia, Renault Clio, Ford Focus, Golf i Opel Astra. Osim toga, prodano je i nešto više od petsto hibrida i par desetaka električnih vozila.

Iz Europske unije uvezeno je 55 tisuća rabljenih automobila. koji u prosjeku imaju osam godina i od kojih su većina dizelaši, baš kao i kod analize statistike kupnje novih automobila. Podsjećamo da je nedavno njemački Savezni upravni sud odlučio zabraniti vožnju svim vozilima koja ne zadovoljavaju propisane norme, pa je izgledno očekivati da će veliki broj tih vozila dospjeti u Hrvatsku.

Ovaj je rast prodaje automobila došao paralelno i s novom Uredbom RH koja regulira poreze kod nabave novih i rabljenih vozila. Cilj joj je zaštita okoliša, poboljšanje sigurnosti prometa i podmlađivanje voznog parka, koji je u Hrvatskoj stariji od 13 godina.

Uredba je donijela brojne novitete kod kupoprodaje osobnih vozila u Hrvatskoj. Od oporezovanja se tako izuzimaju nova vozila s cijenom (uključujući i PDV) nižom od 150 tisuća kuna, dakle većina novih vozila koja se prodaju u Hrvatskoj. Vlasnici automobila koji vrijedi do 200 tisuća kuna platit će dvije tisuće naknade, a rijetkim sretnicima koji mogu priuštiti automobil skuplji od 600 tisuća kuna naplaćivat će se vrijednosna naknada od čak 60 tisuća.

Dodatna novost ove Uredbe je plaćanje godišnjeg poreza tijekom registracije vozila, a ne kao do sada rješenjem pristiglim poštom iz Porezne uprave. Uredba omogućuje poduzetnicima povrat polovice pretporeza do vrijednosti osobnog automobila do 400 tisuća kuna. Osim toga, kod kupnje rabljenih vozila se više ne plaća porez, već samo upravna pristojba.