U Republici Hrvatskoj, prema statističkim pokazateljima, najuspješniji proizvođači prema broju prodanih automobila su Volkswagen, Škoda, Opel, Renault i Ford. Od modela su u 2017. godini najprodavaniji automobili bili Škoda Octavia, Renault Clio, Ford Focus, Volkswagen Golf, Opel Astra, Suzuki Vitara, Opel Corsa, Volkswagen Polo, Dacia Duster i Volkswagen Up. Ovdje donosimo osnovne značajke prvih pet najprodavanijih modela.

  • Škoda Octavia

Osobni automobil proizvođača Škoda iz Češke srednje klase u prodaji je od 1996. godine, a trenutno se proizvode samo Škode Octavije druge generacije proizvedene 2004. i redizajnirane 2009. Dijeli naziv sa starom Škodom Octavijom koja se proizvodila između 1959. i 1961. Octavia je Škodin najpopularniji model koji prednjači i po količini novoproizvedenih automobila.

  • Renault Clio

Proizvođač Renault iz Francuske od 1990. godine u svojoj ponudi ima model Clio čiji je prethodnik bio Renault 5, a trenutno je na tržištu njegova četvrta generacija osmišljena 2012. Od lansiranja pa do danas konstantno je na popisu najprodavanijih europskih osobnih vozila. Automobili drugih proizvođača sličnih karakteristika su Ford Fiesta, Opel Corsa, Volkswagen Polo i Fiat Punto.

  • Ford Focus

Američki Ford Motor Company proizvodi kompaktni model Focus. Ovaj automobil niže srednje kategorije nasljednik je modela Escort i u Europi se prodaje od 1998. Od 2000. godine bio je pet godina uzastopce na popisu deset najboljih svjetskih automobila na svijetu, a čak 13 puta proglašen je automobilom godine.

  • Volkswagen Golf

Najprodavaniji model u povijesti njemačkog proizvođača automobila Volkswagen. Nasljednik je VW Bube, a proizvodi se još od davne 1974. Trenutno je u prodaji osma generacija Golfa pod nazivom Golf VII predstavljenog 2012. godine. Slični modeli drugih proizvođača su primjerice Ford Focus, Opel Astra, Kia Cee’d, Seat Leon, Audi A3.

  • Opel Astra

Američka automobilska korporacija General Motors ima svoju podružnicu u Njemačkoj pod nazivom Opel. On od 1991. proizvodi Astru, model koji je naslijedio Kadetta i trenutno je na trećoj generaciji koja se proizvodi od 2004. godine. Sličnim modelima smatraju se Ford Focus, Renault Megane, Honda Civic i Volkswagen Golf.