Rabljeni, polovni ili automobil iz druge ruke, vozilo je koje je prethodno već imalo jednog ili više vlasnika. U Hrvatskoj je do sada najveća potražnja za rabljenim automobilima – prošle se godine u RH iz EU uvezlo 55 tisuća rabljenih automobila s prosječno prijeđenih 140 tisuća kilometara. Procjenjuje se da će ih uskoro biti još i više ako se uzme u obzir čest odabir dizelaša i nova njemačka regulativa o minimalnim uvjetima za vozila.

Ovo ne iznenađuje – automobilu odmah nakon kupnje opada cijena. Unutar godine dana vrijednost se umanji za oko 25, nakon pet godina oko 50, a nakon deset i 75 posto od izvorne cijene iz salona. Stoga, trezveno gledano, kvalitetan rabljeni auto puno je bolja investicija od novoga.

Jasno je kako bi većina radije imala novi automobil kada bi imala dovoljno novca da ga priušti. No matematika i trenutna financijska situacija većine stanovništva traže praktičniji pristup. Kupnja rabljenog vozila koje je često jednako dobro kao i novo znači značajnu uštedu koja ne ide na račun kvalitete. Procjena stanja automobila je dosta subjektivna kategorija, ali opći parametri se temelje na izgledu, stanju unutrašnjeg mehaničkog dijela, povijesti vozila i prijeđenoj kilometraži.

Rabljeni automobili prodaju se putem nekoliko kanala, uključujući licencirane distributere, autosalone, neovisne trgovce rabljenim vozilima, rent-a-car tvrtke, kao i putem aukcija i privatnih prodaja. Tržište rabljenih automobila u svijetu smatra se jednim od najvećih maloprodajnih sektora. Trgovanje automobilima uvelike se olakšalo rastom mogućnosti koje je pružio internet, jer se lakše dolazi do informacija o ponudi rabljenih automobila i njihovim cijenama.

Ukoliko ste se odlučili na kupnju rabljenoga automobila, imajte na umu da postoji nekoliko uobičajenih detalja na koje treba pripaziti: zato uvijek zatražite probnu vožnju, prije nego platite zatražite potvrdu da je automobil prošao tehnički pregled i sastavite kupoprodajni ugovor koji uvijek više vrijedi od usmenog dogovora. I za kraj jedan simpatičan detalj; budite sumnjičavi ukoliko automobil kupujete izravno od privatnog prodavatelja, a on njegovu očuvanost garantira izjavom kako ga je vozila njegova baka.