Motosportovi u Hrvatskoj i igre inspirirane mototrkama

Motosportovi se dijele na automobilističke i motorističke, a mogu se odvijati na kružnim trkalištima, na standardnim cestama i u prirodi. Vozila za ova natjecanja svake se godine dorađuju i sve više usavršavaju.

Automobilizam se dijeli na nekoliko kategorija koje imaju svoja utvrđena pravila. Najpoznatija je Formula 1 čije se utrke organiziraju diljem svijeta šesnaest puta godišnje, tu je i IndyCar, međunarodno natjecanje jednosjeda koje se održava u Sjedinjenim Državama, potom su tu utrke dragstera, posebnog tipa automobila gdje dva vozila voze na kratku stazu i najvažnije je ubrzanje, a valja spomenuti i karting, utrku malih trkaćih automobila. Postoji i kategorija relija, a to je duga cestovna utrka od kojih su najpoznatiji Reli Monte Carlo i Le Mans.

Motociklističke utrke su natjecanja na kružnim stazama. Najvažnije su one svjetskog značaja, grand prix utrke u različitim klasama, a najboljeg vozača i konstruktora bira se tijekom dvanaest godišnjih utrka. Valja spomenuti još motokros koji se organizira u prirodi na neravnom terenu i spidvej kao kružna utrka na stazi od troske koja se još naziva i zgura ili šljaka, a nastaje kao ostatak kod proizvodnje željeza.

Automobilske i motorističke igre česte su teme igara za igraće konzole, a na internetskim portalima i aplikacijama za mobitele izbor takvih igara je nepregledan. Nezaobilazne su i među sadržajima lunaparkova, u kafićima se često nalaze automati za igranje gdje se posjetitelji mogu okušati u natjecanju u brzini, a to vrijedi i za igre na sreću. Jer casino ili automat klub prava su mjesta za dobru simulaciju automobilističke ili motorističke utrke na takozvanim slot aparatima koji se kod nas nazivaju i poker automati.

U Hrvatskoj se tijekom godine organiziraju brojne utrke automobila i motocikala, njih preko trideset, a pokreću ih brojni autoklubovi u zemlji. Osim prvenstva Hrvatske, organizira se i brdsko prvenstvo povijesnih vozila, kao i prvenstva nekoliko regija – točnije Regija Jug, Sjever i Zapad.