Kako automobil održavati u dobrom stanju

Većina vlasnika automobila vjerojatno se u nekom trenutku našla u situaciji u kojoj ne zna što činiti, od svakodnevnih poput održavanja čistoće, pa do izvanrednih kao što je točenje pogrešnog tipa goriva. Možda ovaj članak razriješi dio tih nedoumica.

Opće stanje

Kako bi vaš automobil bio u dobrom općem stanju koje će vama i suputnicima pružiti sigurnost, a i svesti potrošnju na minimum, redovito ga servisirajte, ne pretjerujte s brzinom, održavajte optimalan broj okretaja. Ne izbacujte automobil iz brzine pred semaforom i na nizbrdici jer nećete uštedjeti, već umjesto toga kočite motorom koji štedi i kočnice i gorivo. Riješite se loše navike stalnog držanja noge na kvačilu i ruke na mjenjaču. Provjeravajte tlak guma, izbacite nepotrebne stvari koje otežavaju automobil i povećavaju potrošnju goriva.

Čistoća

Stručnjaci se slažu kako prljav automobil više troši i češće se kvari. Razlog je u prljavštini nataloženoj u skrivenim dijelovima vozila, pa izaziva koroziju, a primjerice zimski uvjeti na cestama zahtijevaju posipanje solju koja se nakuplja ispod automobila koja također nagriza. Stakla su isto važna, ona ne trebaju biti čista samo zbog estetike. Prašina i vlaga stvore sloj prljavštine koja onemogućava dobru vidljivost tijekom vožnje, osobito kada vas zaslijepi sunce ili vozite noću.

Zamagljena stakla

Ukoliko vam se stakla prečesto čine zamagljenima, a prozori su svi dobro zatvoreni, moguće je da vam ne radi filter ventilacije zraka u automobilu, odnosno da mu je zbog prljavštine slaba protočnost zraka.

Pogrešan tip goriva

Ukoliko u automobil “utankate” benzin tipa super plus, a ne super, neće mu smetati jer je on samo bolje kvalitete. Međutim, ukoliko u dizelaša utočite benzin, može doći do apsolutnog kvara, pa jedino što vam preostaje je da sve ispumpate vani i očistite cijeli sustav. Ukoliko ste shvatili pogrešku na vrijeme, ne pokušavajte upaliti automobil, a ukoliko već jeste, ugasite ga i odmah kontaktirajte servisera. Kada se dogodi obrnuto, dakle u benzinac utočite dizel gorivo, može također doći do kvarova, pa je i ovdje potrebno pokrenuti spomenutu proceduru.