Autoindustrija spada među najveće svjetske industrije, pa posljedično tome tvrtke koje proizvode automobile spadaju među najsnažnije u svijetu – procjenjuje se da trenutno proizvedeni automobili vrijede dva trilijuna dolara! Automobili su u masovnoj prodaji preko jednoga stoljeća, a trenutno je sva proizvodnja svedena na nekoliko desetaka velikih i snažnih korporacija ogromne burzovne vrijednosti (poput američkog General Motorsa, njemačkog Mercedes-Benza, japanskog Nissana i francuskog Renaulta).

O ovome vjerojatno nije mogao ni sanjati njemački izumitelj Karl Benz kada je 1886. patentirao svoj Benz Patent-Motorwagen i tim činom u povijesne knjige upisao datum rođenja suvremenog automobila. Ubrzo se automobil prihvaća u SAD-u, a nešto kasnije i u Europi. Automobili su postali šire dostupnima u ranom dvadesetom stoljeću, a jedan od prvih modela bio je Fordov Model T iz 1908. godine.

Američka tvrtka Ford Motor Company prva uvodi masovnu proizvodnju automobila na traci, što je smanjilo troškove proizvodnje, a povećalo broj proizvoda koji su postali cjenovno dostupni. U početku je čak 270 tvornica u SAD-u proizvodilo automobile, a s vremenom je ta brojka proizvođača opala, dok je broj proizvedenih automobila rastao.

Po završetku Drugog svjetskog rata, na svjetskome tržištu proizvođača automobila javljaju se europske, japanske i korejske tvrtke i postaju konkurentnima američkim. Do sredine šezdesetih godina prošloga stoljeća, SAD je proizvodio polovicu automobila na svijetu, a potom se taj udio smanjuje. Godine 1946. u svijetu je proizvedeno 3,8 milijuna automobila, a točno sedamdeset godina kasnije, dakle 2016., ta brojka iznosi 72 milijuna. Velik je utjecaj automobilske na druge industrije koje proizvode motorna goriva, čelik, stakla, gume, boje i lakove i druge sastavnice automobila.

Automobilska industrija dijeli se na proizvođače dijelova, proizvođače (sastavljače) automobila te prodavatelje i servise. Proces modularne proizvodnje, odnosno “outsourceanja” u ovoj je industriji započeo još odavno, sredinom 1980-tih. Ekološka pitanja su trenutno najzastupljenija u autoindustriji, kao što je učinkovita uporaba obnovljivih izvora energije, smanjenje zagađenja zraka i recikliranje vozila koja više nisu u uporabi.