Zbog niza razloga, u Republici Hrvatskoj nažalost nikad nije saživjela proizvodnja automobila. No unatoč nedostatku tvornice automobila, već su neko vrijeme razvijeni proizvodnja dijelova, prodajna mreža i dijelova i samih automobila, kao i računalna podrška za automobilsku industriju. Iako u Hrvatskoj postoje dvije tvrtke koje djeluju na području proizvodnje automobila, tu nije riječ o serijskoj proizvodnji, već o malim serijama automobilskih koncepata.

Zagrebačka tvrtka DOK-ING osnovana 1992. proizvodi vozila za razminiravanje, rudarska i vatrogasna vozila, a zadužni su i za koncept električnog automobila DOK-ING XD 4. U Svetoj Nedjelji od 2009. godine djeluje tvrtka za proizvodnju električnih automobila, Rimac Automobili, od kojih su najpoznatiji, kako ih nazivaju, superautomobili Concept_one i C_Two. Njezin osnivač Mate Rimac 2017. proglašen je gospodarstvenikom godine na prestižnoj dodjeli nagrada stručnog žirija Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista. Tvrtka Rimac Automobili se povrh toga našla i na popisu organizacije Deloitte kao jedna od pedeset najbrže rastućih tehnoloških tvrtki srednje Europe, a s rastom od preko tisuću posto zauzela je visoko deseto mjesto.

Agencija Vlade RH za investicije i konkurentnost – AIK – posebno ističe proizvođače dijelova, računalni softver i spomenute domaće inovatore kao prepoznatljive i priznate hrvatske proizvode u području automobilske industrije. U Hrvatskoj su već dugo razvijeni sektori srodni ovoj industriji – primjerice u metaloprerađivačkoj ili proizvodnji plastike. Statistika pokazuje da automobilski dijelovi proizvedeni u Hrvatskoj nisu podložni kvarovima, a osim toga su izuzetno precizni i vrhunske kvalitete.

Inovativnost i konkurentnost su dijelovi vizije nedavno osnovanog hrvatskog AD Klastera, udruženja proizvođača dijelova za autoindustriju koje usko surađuje kako s Vladom Republike Hrvatske, tako i s njezinim znanstvenim i stručnim institucijama. Ova stručna udruga je dobrovoljna i neprofitna, zastupa i promiče interese svojih članica, te potiče kontinuiranu edukaciju i njihovu međusobnu suradnju na projektima koje financijski potpomaže Europska unija. Neke od tvrtki članica ovog klastera su AD Plastik, Boxmark Leather, Cimos, Feroimpex automobilska tehnika, Končar-alati i drugi, a proizvode za velike kompanije poput BMW-a, Mercedesa i Peugeota.