Automobilizam kao sport i zabava

Automobilizam, motosport, autoutrke ili utrke automobila zajednički je naziv za sva sportska natjecanja motornih vozila na četiri kotača. Prvi trkaći automobili razvijeni su tijekom tridesetih godina 20. stoljeća. Utrke su se počele organizirati i puno prije toga, gotovo odmah nakon izuma automobila. Najstarija evidentirana utrka održana je 1867. u Engleskoj.

Do danas su razvijene brojne kategorije automobilističkih utrka, a svaka od njih ima posebna pravila. Klase automobila za natjecanja su trkaći, sportski, turistički i prototipovi, potom je podjela utrka na osnovu obujma motora, natjecanja su u brzini i ocjeni vožnje, a utrke brzine imaju svoje podtipove utrka: trkališna, cestovna, brdska i rekordna.

Sva automobilistička natjecanja organizira FIA, Međunarodna automobilistička federacija sa sjedištem u Francuskoj. Najpoznatije od njih je zacijelo utrka jednosjeda Formule 1, a organizira se i prvenstvo za vozače i za konstruktore automobila. Tu su još i touring ili turistička prvenstva, prvenstva sportskih automobila poput svjetskog Endurance prvenstva, prvenstva i kupovi u reliju i off-roadu, te niz drugih natjecanja.

Automobilizam svoj put nalazi i u drugim sferama, poput industrije zabave, igara na sreću ili filmske industrije. Sjetimo se samo zabavnog i napetog filma Nestali u 60 sekundi, igre za Playstation Gran Turismo koja realno simulira autoutrke, aplikacije Casino Epoca app koji se koristi za igranje na pametnim telefonima ili redovite ponude svih kladionica na moto utrke, auto utrke i reli.

U Hrvatskoj djeluje udruženje vozača i automobilističkih klubova pod nazivom Hrvatski autoklub koji je dijelom FIA-e. On za cilj ima pružanje pogodnosti svojim članovima, rad na sigurnosti prometa i prevenciji nezgoda, pruža pomoć na cestama, nudi pravne savjete, a njegov informativni centar na raspolaganju je 24 sata tijekom cijele godine. HAK ujedno obavlja niz aktivnosti vezanih uz promet uz posebnu skrb o čuvanju okoliša. Nasljednik je Prvog hrvatskog automobilnog kluba kojeg je četrnaest zaljubljenika u automobile osnovalo 1906. godine, tako da je povijest HAK-a i povijest hrvatskog automobilizma.